divendres, 7 de gener del 2011

Per traure'ns el burca cal més que electoralisme

Aparteu-vos, que arriba Àngel Ros. Ve a salvar-nos, amb la seva capa de súperheroi. Però ell no ho fa com els "increïbles" que van d'incògnit, no. Ell prefereix no fugir dels focus de les càmeres. Per això la prohibició del vel integral a espais municipals de Lleida va col·locar la nostra ciutat als informatius de tot l'estat espanyol i a part de l'estranger. Va ser una de les mesures més populars que es van aprovar l'any que acabem de tancar. I què canvia a Lleida? Res. Què canvia a la vida de les dones que porten burca? Doncs que no aniran als mercats, o a les escoles bressol, o als centres cívics, o a l'oficina d'informació ciutadana. Es trauran el burca perquè l'alcalde els hi ordena? Doncs no. La nova ordenança les margina encara més. D'una banda, obligades pels seus marits, pares o tiets. I de l'altra, prohibides per la ciutat on han anat a parar des d'una cultura ben diferent a la nostra i en la qual, les dones tenen un paper trist i silenciós. Per això crec que l'ordenança del burca no només és un efecte electoralista que ens hauria de fer vergonya. Crec que és contraproduent. Les dones que són obligades a portar burca necessiten el nostre suport, la nostra ajuda, la nostra comprensió. Necessiten eines per sentir-se protegides en una societat que les ajudi a tenir la força i la valentia suficients per traure's el burca o el nicab, diguin el que diguin els homes de la seva família. O les dones de la seva tradició, que molts cops són les que imposen a les seves filles aquest costum tan tràgic pel seu desenvolupament com a ciutadanes.

També és trist que a aquestes alçades del post és quan he de dir: "jo no estic a favor del burca". Em sap greu haver de remarcar això en cada conversa en la que critico l'ordenança estrella del nostre alcalde. Hi ha dones defensores de la mesura que em requereixen si, llavors, també estic a favor que es permetin els maltractaments. Doncs no. Evidentment. I també crec que imposar el burca és una forma de maltractament. Però jo crec que cal perseguir i sancionar el maltractador i no la víctima. O també prohibirem els ulls de vellut de les dones als espais públics perquè són una forma d'exhibir una repressió...!
Jo crec que les dones no hauríem de patir cap imposició. CAP. Però estic amb la campanya de Dones Lleida: "Totes les dones portem vel integral". O no és un burca el rol de submissió i d'objecte sexual que cada dia ens imposa la publicitat? O no és un burca la triple jornada laboral que tenim la majoria de nosaltres? O no és un burca la diferència de sous entre homes i dones? O no és un burca la dificultat que tenim tots de conciliar la jornada familiar i laboral i que ens condemna a no ser iguals davant la ma/paternitat? Hi ha tants burques al nostre voltant com ulls que no els volen veure... perquè lluitar contra ells és molt més difícil que aprovar una ordenança a l'ajuntament envoltat de càmeres de televisió. I aquesta lluita silenciosa i a llarg termini tampoc no dóna majories absolutes al maig. Quina pena...

4 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Jo només estaria a favor del burka si sabés que els únics usuaris són el senyor Ros i el seu sèquit de mediocres incondicionals. Gràcies pel post!

    ResponElimina
  3. Quina gran veritat! Gràcies per la claredat i la franquesa

    ResponElimina
  4. Ostres Amaia! Ahir la Ceci em va parlar del teu bloc. Avui m'he passat el dia intentant-ne recordar el títol i per fi : eureka! l'he trobat.
    Això mateix que dius magistralment en el post li ho vaig dir a la regidora un dia en que gairebé tothom li feia la pilota.
    Jo li vaig dir que estic contenta de que les dones que ho vulguin puguin fer top-less a la platja però que si a mi m'obliguessin a treure'm els sostenidors no la tornaria a trepitjar.
    "No és el mateix", em va respondre.
    Doncs jo crec que si, que salvant les distàncies és paregut.
    NO VULL QUE EM SALVIN, VULL FER-HO SOLA.
    Un petó.

    Ara mateix vaig i et linko i publicito aquest espai al meu FB.

    ResponElimina